15-21 MART TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI

15 Mart 2024

Her yıl 15 Mart Dünya Tüketiciler günü içinde bulunan hafta Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır.
15 Mart’ın dünya tüketici hakları günü olmasının nedenlerinden biri, 1962 yılında dönemin ABD başkanı John Fitzgerald Kennedy’nin Temsilciler Meclisi’nde ilk kez tüketici hakları kavramını kullanmasından kaynaklanmıştır.
İlk olarak Amerika, Avrupa ve İskandinav ülkelerinde ortaya çıkan tüketici koruma faaliyetleri, daha sonra Japonya ve tüm dünya ülkelerine yayılmaya başlamıştır.
Hem tüketicilerin sahip oldukları hakları hatırlatmak, hem de toplumsal bilinci gerçekleştirmek amacıyla, Birleşmiş Milletler 1985 yılında aldığı kararla Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesini ilan etmiş, konuşmanın yapıldığı 15 Mart Dünya Tüketici Hakları olarak kabul edilerek Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanmaya başlamıştır.
Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi; temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, sağlık ve güvenliğin korunması hakkı, ekonomik çıkarların korunması hakkı, bilgilendirme hakkı, eğitilme hakkı, tanzim edilme hakkı, temsil edinme hakkı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olmak üzere tüketicinin sekiz temel hakkını içermektedir.
Ülkemizde ilk olarak, Anayasamızın 172. maddesi ile devletin tüketicileri korumakla görevli olduğu ifade bulmuş ve tüketici hakları 1995 yılında 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ayrı bir mevzuata kavuşmuştur.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun  2014 yılında yürürlüğe girerek son halini almıştır.